صورت حساب تازه پل صدر

به گزارش استدیو مرینا، صورت حساب اقتصادی پل طبقاتی صدر برای تهرانی ها، معمایی است که از دوره چهارم شورای شهر تهران اعضای آن به دنبال پیدا کردن پاسخ آن هستند. در شورای پنجم نیز اولین تذکر و درخواست اعضای شورای شهر از مدیران شهری، ارسال جزئیات اقتصادی این پروژه بود. تذکری که بار ها از سوی محمود میرلوحی، عضو کمیسیون برنامه وبودجه شورای شهر تهران مطرح شد، اما بی پاسخ ماند.

صورت حساب تازه پل صدر

به گزارش شرق، به تازگی فهرستی از هزینه های این پروژه بدون ذکر جزئیات به شورای شهر تهران ارسال شده است. در این صورت حساب مالی تعیین شده است که رقم نهایی این پروژه حدود چهارهزار و 379 میلیارد تومان است.

پیروز حناچی شهردار تهران و یکی از منتقدان قدیمی پل طبقاتی صدر در آخرین اظهارنظری که در این زمینه نموده، گفته است روزی که می خواستند پل صدر را احداث نمایند، اعلام کردند که بین 500 تا 700 میلیارد تومان برای آن هزینه شده، اما عملا ساخت این پل بیش از چهارهزارو 500 میلیارد تومان هزینه برده است که اگر تملکات اراضی اطراف برای احداث پل را نیز به آن اضافه کنید، بیش از این رقم است. بعد از اظهارات شهردار تهران، پژمان پشمچی زاده، معاون شهرسازی وقت در باره هزینه هایی که حناچی برای پل صدر اعلام نموده، شرح داد : تصور می کنم ایشان مجموع هزینه های تونل نیایش و پل صدر را که در امتداد یکدیگر قرار دارند و هم زمان احداث شده اند، یکجا به عنوان هزینه پل صدر قلمداد نموده است، اما به هر حال پس از اتمام پروژه در سال 92 مسئولان وقت شهرداری به دفعات هزینه های نهایی پل صدر را از طرق گوناگون و گزارش های رسمی شورای چهارم مدیریت شهری اعلام کردند. حتی یاد دارم که معاون فنی عمران وقت شهرداری تهران هزینه های نهایی را تحت عنوان فاکتور پل صدر به یکی از روزنامه های مالی ارائه کرد.

شرح پشمچی زاده به فاکتوری که شهرداری برای شورا ارسال نموده است و مجموع چهار کد پروژه را برای هزینه های صدر اعلام نموده نزدیک است.

اما قدرت الله گودرزی یکی دیگر از معاونان وقت شهرداری که در زمان او نیز حساب و کتاب های مالی پل صدر به ثبت رسیده به رسانه ها گفته بود که تمامی اسناد و مدارک پل صدر موجود است و نامه های رسمی در این زمینه وجود دارد و هزینه سه هزار و 751 میلیارد و 885 میلیون و 820 هزار تومان برای پروژه صدر و نیایش تأیید شد.

به گفته او، سه هزار و 751 میلیارد و 885 میلیون و 820 هزار تومان براساس اسناد هزینه کرد نهایی پروژه صدر و نیایش است که رقم اعلامی او با رقم نهایی نزدیک به هزار میلیارد تومان اختلاف دارد.

منتقدان پل طبقاتی صدر به جز رقم بالای این پروژه معتقدند این میزان اعتبار باید صرف اولویت های اصلی شهر، یعنی توسعه مترو می شد؛ موضوعی که اعضای منتقد این پروژه در شورای چهارم نیز بار ها به آن اشاره کردند از جمله مدتی پیش هم عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران گفت که با هزینه بزرگراه صدر، می شد دوبرابر مترو کشید.

محمد حقانی، رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر چهارم که درباره هزینه اجرا شده بابت ساخت پل صدر گفته است: در مورد ساخت این پل اعداد متفاوتی از 750 میلیون تومان تا 4 هزار و 500 میلیارد تومان اعلام شده و حتی من گزارشی دارم که این رقم تا هفت هزار میلیارد تومان اعلام شده است و بعضی نیز رقمی بیش از این مبلغ را بیان می نمایند.

محسن سرخو که در شورای شهر چهارم رئیس کمیته حمل ونقل شورای اسلامی شهر بود نیز آن موقع در مورد اجرای پروژه پل صدر گفته بود که در ساخت پل صدر، احتیاج به وجود قطعاتی (حوزه نگهدارنده ها و جرثقیل ها) بود که باید از خارج کشور وارد می شد و این قطعات با تأمین اعتبار مالی به وسیله بابک زنجانی خریداری (سال های 90 تا 92) و وارد شد. اتفاقا طی اجرای پروژه در حوزه خرید نئوپرن ها (ضربه گیر پل) که به اسم قطعه ایتالیایی وارد نموده بود، دچار مشکل شدند؛ به گونه ای که وقتی این نئوپرن ها زیر بار رفت، از هم گسیخته و بهره برداری از پل صدر چهار ماه به تعویق افتاد.

سرخو نیز معتقد بود که با هزینه ساخت پل صدر خطوط مترو توسعه قابل توجهی می یافت و شهرداری می توانست با این اعتبار دو خط مترو جدید را در شهر تهران احداث کند. جای سؤال است که حالا پل صدر و تونل نیایش چه تأثیری دارند و ساخت خط 6 و 7 مترو چه تأثیری می تواند در کاهش ترافیک داشته باشد و باید مردم در این زمینه قضاوت نمایند. این اولویت دهی زمانی برای مردم قابل لمس تر خواهد بود که همچنان به دلیل چالش های مالی ایستگاه های مترو با دشواری به بهره برداری می رسند.

آخرین صورت حساب صدر

از سال 90 عملکرد مالی پل صدر و تونل نیایش در دفاتر حساب شهرداری تهران به ثبت رسیده است. در سال 90 با سه کد پروژه احداث بزرگراه نیایش، کردستان به سمت شرق و تقاطع های مربوطه و افزایش ظرفیت صدر (تونل صدر نیایش)، احداث، توسعه و بهسازی بزرگراه ها، تونل نیایش و دو طبقه شدن بزرگراه صدر، افزایش ظرفیت صدر (تونل صدر نیایش)، احداث ادامه بزرگراه نیایش به صدر، در بخش نقد 390 میلیارد و 294 میلیون 841 هزار و 600 تومان و در بخش غیر نقد 198 میلیارد و 988 میلیون و 772 هزار تومان است که در مجموع با رقم 589 میلیارد و 283 میلیون و 613 هزارو 600 بسته می گردد.

در سال 91 بیشترین هزینه برای این پروژه به ثبت رسیده است. در بخش نقد و غیر نقد هزار و 323 میلیارد تومان به ثبت رسیده و این رقم در سال 92 به 592 میلیارد و 744 میلیون تومان می رسد، در سال 93 رقمی که به ثبت رسیده هزار و 81 میلیارد تومان است.

در سال 94 نیز 94 میلیارد و 697 میلیون و 467 هزار تومان هزینه ثبت شده در بخش نقد و غیر نقد است. از سال 95 با عنوان بازپرداخت فایناس پروژه های احداث تونل نیایش و دوطبقه شدن بزرگراه صدر و بزرگراه امام علی (ع) هزینه های این پروژه به ثبت می رسد که در سال 95 رقمی حدود 282 میلیارد و 976 میلیون تومان، در سال 96، نزدیک به 152 میلیارد تومان و در سال 97 نیز درمجموع این چهار کدپروژه، 142 میلیارد و 127 میلیون تومان و در سال 98 نیز 121 میلیارد و 483 میلیون و 710 هزار تومان برای این پروژه به ثبت رسیده است که درمجموع تا کنون بیش از چهار هزار 379 میلیارد تومان در دفاتر مالی شهر تهران با عنوان پل طبقاتی صدر و بزرگراه نیایش به ثبت رسیده است.

پلی که به ادامه حیاتش امیدی نیست

حساب و کتاب های پل طبقاتی صدر هنوز نهایی نشده است، اما بعضی از کارشناسان معتقدند این پروژه که نتوانسته به هدف اولیه خود برسد، پس از مدتی به عاقبت سایر پل های طبقاتی دنیا دچار می گردد و ممکن است که پس از یک دهه جمع آوری گردد.

موضوعی که مدتی پیش دکتر علی خاکساری، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی و متخصص حوزه حمل ونقل شهری به خبرگزاری ایرنا گفته بود. او معتقد است که پروژه طبقاتی پل صدر پنج تا 10 سال آینده به دلیل نداشتن توجیه علمی و ناکارآمدی در بهبود ترافیک منطقه، تخریب خواهد شد که تخریب این مجموعه هزینه بسیار گزافی را به شهروندان و مدیریت شهری تهران تحمیل می نماید.

به گفته او، مطالعات علمی و تجربیات دنیای ثابت نموده که برطرف معضل ترافیک در حوزه شهری با ساخت پل، تونل و بزرگراه به عنوان راه حل سخت افزاری حل نمی گردد و راه حل اصلی برای برطرف این قبیل مسائل، اقدامات نرم افزاری است.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی یادآور شد: کشور های توسعه یافته و کشور هایی که مبتنی بر نتایج علمی و واقعیت ها اقدام می نمایند، از راه حل های نرم افزاری شامل مدیریت، کنترل و نظارت برای بهبود شرایط ترافیکی استفاده می نمایند.

او با اشاره به اینکه این راه حل ها زودبازده و کم هزینه هستند، گفت: مدل هایی مانند قیمت گذاری شبکه و اختصاص خطوط ویژه به خودرو های پرسرنشین و سیاست های مالی تشویق نماینده برای استفاده مردم از خودرو های عمومی که مستلزم توسعه شبکه حمل ونقل شهری است در دنیا امروز به عنوان راه حل های نرم افزاری برای بهبود ترافیک مورد توجه قرار گرفته است. به نظر می آید پل طبقاتی صدر همچنان بخش های پنهانی دارد که ناگفته مانده است؛ از محل تأمین هزینه های آن تا دلیل ایجاد احداث این پل.

منبع: فرارو
انتشار: 15 اردیبهشت 1400 بروزرسانی: 15 اردیبهشت 1400 گردآورنده: studiomerina.ir شناسه مطلب: 1553

به "صورت حساب تازه پل صدر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "صورت حساب تازه پل صدر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید