چطور املت شاپوری را مثل قهوه خانه های قدیمی رشت درست کنیم؟
به گزارش استدیو مرینا، املت شاپوری در فهرست بلند بالای یکی از خوشمزه ترین، است که به چشم می خورد و برای ناهار و شام هم یک گزینه عالی است. بد نیست بدانید این املت خوشمزه پای ثابت منوی قهوه خانه های شمال کشور برای است. املت شاپوری البته یک تفاوت با دارد و فقط با تخم مرغ و روغن درست نمی گردد، بلکه خوراک لوبیا یا لوبیا گرم هم جزو جدانشدنی آن است. این املت را می توانید به عنوان شام ساده هم درست کنید. در این مقاله از در روش طرز تهیه املت شاپوری یا لوبیا رشتی به روش قهوه خانه ای و نکات پخت و خوشمزه شدن آن را به شما آموزش خواهیم داد.
مواد لازم برای تهیه املت شاپوری (برای 2 تا 3 نفر)
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
تخم مرغ | 2 عدد درشت |
رب گوجه فرنگی | 2 قاشق غذاخوری |
روغن مایع سرخ کردنی | 4 قاشق غذاخوری |
کنسرو لوبیا چیتی ساده | 1 عدد |
نمک و فلفل سیاه | به اندازه لازم |
نارنج (یا آب نارنج) | چند قطره |
نان | برای سرو املت شاپوری |
مدت زمان آماده سازی مواد: 20 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت املت شاپوری: 10 دقیقه
مراحل طرز تهیه املت شاپوری گیلان
املت شاپوری یک روش طرز تهیه کنسرو لوبیا و تخم مرغ است. برای درست کردن املت شاپوری می توانید خودتان درست کنید یا از کنسرو لوبیا چیتی بهره ببرید. در ابتدای کار کنسرو لوبیا را به مدت 20 دقیقه بجوشانید. در ادامه مراحل طرز تهیه املت شاپوری را به ترتیب دنبال کنید.
مرحله اول: رب گوجه فرنگی را با روغن تفت دهید
ابتدا در یک تابه روغن را بریزید و روی حرارت میانه بگذارید تا داغ گردد. سپس حرارت را کم کنید و رب گوجه فرنگی را به تابه بیفزایید. رب گوجه فرنگی را به مدت 1 دقیقه با روغن تفت دهید تا طعم خام آن از بین برود و رب گوجه فرنگی رنگ باز کند.
در صورت تمایل روغن سرخ کردنی و رب گوجه فرنگی را می توانید به روش های و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.
مرحله دوم: تخم مرغ ها را اضافه کنید
بعد از سرخ شدن رب گوجه فرنگی، مثل کمی فلفل سیاه و نمک به رب گوجه فرنگی اضافه کنید. تخم مرغ ها را در وسط تابه بشکنید و کمی که خودشان را گرفتند، سفیده آنها را هم بزنید تا با رب گوجه فرنگی مخلوط شوند ولی زرده ها را سالم بگذارید تا خودش را بگیرد و به اندازه دلخواهتان سفت گردد. البته در صورت دلخواه می توانید زرده ها را هم مخلوط کنید ولی درسته گذاشتن زرده ها، ظاهر مجذوب نماینده تری به املت می دهد.
برای خرید تخم مرغ می توانید از فروشگاه های به روش های حضوری و اینترنتی اقدام کنید.
مرحله سوم: خوراک لوبیا چیتی را اضافه کنید
در آخر، کنسرو خوراک لوبیا را باز نموده و آن را آبکش کنید تا آب یا عصاره آن گرفته گردد. لوبیاهای آبکش شده را دور تا دور تخم مرغ ها بریزید.
مرحله آخر: املت شاپوری را سرو کنید
وقتی تخم مرغ ها به اندازه کافی بستند، یک نارنج را از وسط نصف کنید. هسته های آن را جدا کنید و آب آن را روی املت شاپوری بچکانید. در صورت تمایل کمی فلفل سیاه هم اضافه کنید. املت شاپوری رشتی را با نان گرم، سرو کنید.
شما می توانید کنسرو لوبیا چیتی، آب نارنج، انواع نان، فلفل سیاه و نمک را از فروشگاه های به روش های حضوری و اینترنتی می توانید بخرید
نکات طرز تهیه املت شاپوری گیلان
- به جای روغن مایع سرخ کردنی، می توانید از کره حیوانی یا گیاهی یا کره محلی هم بهره ببرید. انواع کره حیوانی یا گیاهی را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید بخرید.
- اگر خوراک لوبیا چیتی را خودتان درست می کنید، آب آن را کمتر در نظر بگیرید و اگر آب داشت، آن را آبکش کنید تا فقط لوبیاها بمانند.
- در صورت استفاده از کنسرو لوبیا چیتی آماده، کنسرو را به مدت 20 دقیقه در آب جوش، بجوشانید و بعد محتویات آن را در تابه بریزید
- کنسرو لوبیا را دور تا دور تخم مرغ ها بریزید یا تخم مرغ ها را یک طرف تابه بشکنید و خوراک لوبیا را طرف دیگر تابه بریزید.
- بهتر است زرده های تخم مرغ را درسته بگذارید و هم نزنید.
- اندازه روغن را کم در نظر نگیرید چون رب گوجه فرنگی می سوزد و املت بوی زهم می گیرد.
- معمولا املت شاپوری در ظرف های روحی پخته و در همان ظرف ها سرو می گردد. این روش سنتی سرو املت شاپوری در قهوه خانه های اصیل گیلان، تهران و دیگر شهرها است.
- طرز تهیه املت شاپوری کرمانشاه هم مشابه طرز تهیه املت شاپوری گیلان است.
- یکی از روش های خوردن املت شاپوری گیلانی، سرو آن به همراه کباب است. بعضی افراد مخصوصا قدیمی ها، کباب کوبیده را تکه تکه نموده و روی املت می ریزند. سپس ترکیب کباب و املت را با نان سرو می نمایند.
- املت گیلانی یا املت شاپوری رشت، یک صبحانه کامل به شمار میرود. خوردن لوبیا با تخم مرغ، علاوه بر تامین پروتئین حیوانی، پروتئین گیاهی مورد احتیاج بدنتان را تامین می نماید. بد نیست بدانید که پروتئین یک درشت مغذی مهم برای بدن است که می تواند به سیر کردن شما یاری زیادی کند.
املت شاپوری چیست؟
املت شاپوری که با نام املت لوبیا، املت لوبیا شاپوری یا املت لوبیا قرمز هم شناخته می گردد، نوعی املت محبوب اصالتا گیلانی است که پای ثابت منوی قهوه خانه ها، کافه ها و رستوران هایی شمالی است که صبحانه هم در آنها سرو می گردد. در ترکیبات املت شاپوری، از تخم مرغ، خوراک لوبیا چیتی (لوبیا پخته یا لوبیا گرم) و رب گوجه فرنگی استفاده می گردد.
تاریخچه املت شاپوری
املت شاپوری اولین بار به وسیله یک قهوه خانه دار یا قهوه خانه چی به نام شاپور قهوه چی ابداع شد. این قهوه چی، در رسپی نو و مخصوص املت خود، علاوه بر تخم مرغ، از لوبیا چیتی پخته هم استفاده کرد تا هم طعم املت، خوشمزه تر گردد و هم ارزش غذایی آن بالاتر برود. از طرفی با این کار، املت برای مدت زمان بیشتری خاصیت سیر نمایندگی پیدا می کرد. این دستور غذایی املت نو، به زودی در سراسر کشور محبوب شد و جای خود را در منوی صبحانه رستوران ها، کافه ها و قهوه خانه ها هم باز کرد، تا جایی که می توانید املت شاپوری در تهران یا دیگر شهرستان ها را پیدا کنید.
فوت و فن های خوشمزه شدن املت شاپوری
برای خوشرنگ شدن املت شاپوری چه کنیم؟
1- حتما رب گوجه فرنگی را با روغن تفت دهید تا کاملا رنگ باز کند. در این مدت حرارت را کم کنید تا رب گوجه نسوزد و رنگ املت شاپوری، تیره و طعم آن تلخ نگردد. برای احتیاط می توانید به رب گوجه کمی آب جوش اضافه کنید تا رب گوجه تیره نگردد و بعد از بخار شدن آن اضافه آن، تخم مرغ را اضافه کنید.
2- حتما آب یا عصاره کنسرو لوبیا چیتی را جدا کنید و بعد به تابه املت اضافه کنید.
3- می توانید کمی زردچوبه را با روغن تفت دهید و بعد رب گوجه را اضافه کنید و تفت دهید.
برای برطرف بوی زهم املت شاپوری چه کنیم؟
- سفیده تخم مرغ در املت اگر به خوبی پخته نگردد، بوی زهم می دهد؛ مخصوصا اگر با رب گوجه یا فرآورده های گوجه فرنگی ترکیب گردد. برای از بین بردن بوی زهم سفیده تخم مرغ، حتما سفیده ها را به خوبی هم بزنید تا سفیده کاملا ببندد، سپس لوبیا را اضافه کنید.
- اندازه روغن اگر کم باشد و سفیده ها به خوبی برشته نشوند و نپزند، املت لوبیا قرمز، بوی زهم می گیرد.
- اگر از کنسرو لوبیا استفاده می کنید، عصاره آن را جدا کنید و خود لوبیاها را ابتدا در یک طرف ظرفی که املت را در آن می پزید، تفت دهید و بعد در صورت تمایل با هم مخلوط کنید. آبکی بودن املت شاپوری، باعث ایجاد بوی نامطبوع املت می گردد.
- می توانید املت شاپوری را با نارنج یا لیموی تازه سرو کنید.
چه لوبیایی در طرز تهیه املت شاپوری به کار می رود؟
در ترکیبات املت شاپوری از خوراک لوبیا چیتی، به صورت کنسروی که آب آن گرفته شده است یا خوراک لوبیا چیتی خانگی، استفاده می گردد.
منبع: افق کوروش