چند نوع سایت داریم؟!

به گزارش استدیو مرینا، هر وب سایت اینترنتی بر روی یک وب سرور، راه اندازی می شود و معمولا انواع مختلفی دارد که به طبع نحوه کار آن ها متفاوت است.

چند نوع سایت داریم؟!

به گزارش خبرنگار ، امروزه وب سایت، از جمله مواردی محسوب می شود که نبود آن به شدت قابل احساس بوده و هر فردی یا مرکز و شرکتی سعی خود را می نماید تا حداقل یک وب سایت برای معرفی خود داشته باشد که با یک تیر چند نشان که مهمترین آن تبلیغات است، را بزند. اما این وب سایت ها چند مدل و چند نوع دارند؟ یک وب سایت اینترنتی، محیطی آنلاین محسوب می شود که اطلاعات و محتوای خود را ذیل یک دامنه خاص سامان دهی نموده و یا تحت آن دامنه، خدمات و محصولاتی را ارائه می نماید. یک سایت، به عنوان یک واحد اطلاعاتی مستقل شناخته می شود. محتوای یک وب سایت اینترنتی می تواند متن، عکس، صوت، تصویر، فایل و یا سایر انواع داده باشد.

معمولا وب سایت های اینترنتی در یک موضوع خاص یا زمینه محدود فعالیت می نمایند و به همان زمینه نیز شناخته می شوند. امروزه وب سایت های اینترنتی، جایگزین سایر شیوه های اطلاع رسانی از قبیل کاتالوگ شده اند، از وب سایت های اینترنتی برای اهداف بسیار گسترده ای از قبیل اعتبارسازی، تبلیغات اینترنتی، درآمدزایی، اطلاع رسانی و غیره استفاده می شود.

سایت ها به چند دسته تقسیم می شوند؟

سایت ها بر اساس کاربرد و نوع برنامه نویسی به چند دسته تقسیم می شوند که عبارت است از:

سایت های ثابت (Static Website)

این سایت ها یک بار طراحی می شوند و اطلاعات مورد احتیاج در داخل آن ها قرار می گیرد و پس از آن برای تغییر در آن ها احتیاج به یک طراح حرفه ای یا نیمه حرفه ای سایت است. زبان برنامه نویسی این گونه از سایت ها غالباً HTML و Java Script هستند که در نوع توسعه یافته تر از CSS نیز بهره گرفته می شود. این نوع دسته از وب سایت ها به صورت HTML ساده طراحی می شوند. از آنجا که حجم کمتری از کد در طراحی سایت های ثابت استفاده می شود، سرعت بارگذاری (Loading) بالایی دارند. از یک سو این کاهش حجم کد ها که باعث خوانایی بیشتر سایت توسط ربات های جست و جوگر می شود و کاهش زمان بارگذاری از سوی دیگر سبب بهتر شدن وضعیت آن ها از لحاظ امتیاز دهی موتور های جست و جو یا همان رنکینگ می شود. سایت های ثابت قیمت طراحی پایین تری را نیز عمدتاً نسبت به سایر سایت ها دارند.

عدم امکان ایجاد تغییر در این نوع از سایت ها توسط افراد عادی علاوه بر افزایش امنیت سبب بهره مندی از گرافیک و ظاهری زیبا می شود چرا که همه چیز ثابت است از جمله متون و اندازه تصاویر و همچنین همه عناصر مکان تعیین و ثابتی را دارند در نتیجه می توان برای محل قرار دریافت هر یک از اجزاء بهترین تصمیم را گرفت.

اما از طرفی نیز عدم امکان ایجاد تغییرات توسط افراد عادی سبب می شود تا امکان بروزرسانی سایت توسط صاحبان و مدیران سایت صلب شود. اما نکته ای که باید در این بین مورد توجه قرار گیرد این است که؛ سایت های ثابت (Static) برای افراد، شرکت ها و سازمان هایی مناسب است که حداکثر یک یا دو بار در سال احتیاجمند به تغییر در محتوای سایت هستند.

سایت های پویا (Dynamic Website)

محتوای سایت های داینامیک بعد از طراحی توسط افراد عادی که دسترسی به سیستم مدیریت محتوای سایت را داشته باشند قابل تغییر است. زبان برنامه نویسی وبسایت های پویا می تواند براساس احتیاج متفاوت باشد، اما عمدتاً از زبان های ASP، ASP.Net و Php استفاده می شود و از زبان های کمکی CSS و Silver light یا Ajax برای ایجاد قابلیت های ویژه نیز بهره گرفته می شود.

در این گونه از سایت ها ابتدا اسکلت سایت توسط طراح ایجاد می شود و سپس محتوا توسط مدیران سایت ها تغییر می نماید مانند فرم قراردادی که یک بار توسط فردی ایجاد می شود و توسط افراد دیگری بار ها تکمیل می شود، از این رو طراح نسبت به محل قرار دریافت و اندازه دقیق متون و تصاویر و سایر عناصری که بعداً توسط مدیران سایت ها تغییر می نماید اطلاع ندارد بنابراین چاره ای نخواهد داشت جز این که همه حالات را در نظر بگیرد و این کار سبب می شود تاحدودی از گرافیک و جلوه سایت کاسته شود.

یکی از مزیت های سایت های داینامیک این است که هیچ محدودیتی برای ایجاد، تغییر یا حذف مطالب، تصاویر و صفحات و غیره وجود ندارد. با توجه به اینکه در سایت های پویا از زبان های برنامه نویسی پیشرفته استفاده می شود امکانات زیادی در آن ها قابل ایجاد است مانند ایجاد صفحات هوشمند، فرم ها و جست و جو های پیچیده، استفاده زیاد از کد ها سبب کند شدن بارگذاری سایت و امتیاز آن در موتور های جست و جو می شود. اما نکته ای که باید در این بین مورد توجه قرار گیرد این است که؛ سایت های پویا برای افراد، شرکت ها و سازمان هایی مناسب است که بیش از دو بار در سال احتیاج به تغییر درمحتوای سایت را دارند.

پرتال ها (Portal)

پرتال ها سایت های پویای جامعی هستند که چند هدف خاص را در یک سایت دنبال می نمایند به عبارت دیگر مجموع چند سایت پویا که برای رسیدن به هدفی خاص در کنار هم قرار گرفته اند را می توان پرتال نامید. به عنوان مثال پرتال خبری می تواند از چند سایت داینامیک تشکیل شده باشد که هر یک امکانات خاصی، چون عضو گیری، انتشار اخبار، انتشار تصاویر، نظر سنجی و غیره را در اختیار مدیران آن قرار دهد. تمام ویژگی های یک سایت پویا می تواند در یک پرتال نیز صدق کند.

اما نکته ای که باید در این بین مورد توجه قرار گیرد این است که؛ معمولاً پرتال ها توسط سازمان ها، گروه ها و شرکت ها خریداری می شوند. به دلیل احتیاج به بروزرسانی بخش های مختلف اداره آن ها توسط یک فرد بسیار مشکل است مگر آنکه به چشم یک کار حداقل پاره وقت به آن نگاه شود.

سایت های متحرک استاتیک و نیمه داینامیک (Static and Dynamic Flash Website)

سایت های فلش یا متحرک دو نوع استاتیک و نیمه داینامیک هستند و توسط نرم افزار های خاصی ایجاد می شوند در بعضی موارد از XML یا Action Script برای ایجاد قابلیت های تغییر یا هوشمندی در این سایت ها بهره گرفته می شود. به طور کلی سایت های فلش ثابت (استاتیک) غیرقابل تغییر هستند و مانند سایت های ثابت یک بار توسط طراح ایجاد می شوند و برای تغییر آن احتیاج است تا افراد به صورت حرفه ای یا نیمه حرفه ای از دانش طراحی فلش برخوردار باشند.

اما سایت های فلش نیمه داینامیک یا نیمه پویا مانند سایت های پویا عمل می نماید و قابل تغییر هستند، اما تغییر در آن ها به سادگی سایت های پویا نیست و وسعت ایجاد تغییرات نیز بسیار محدودتر است. از مزیت های وب سایت های فلش جذابیت آنها است. گرافیک زیبا و انیمیشن های جذاب، اما از معایب عمده آن ها می توان به عدم خوانده شدن اطلاعات موجود در آن ها توسط ربات های جست و جوگر و عمدتاً سرعت بسیار پایین بارگذاری اشاره نمود.

اما نکته ای که باید در این بین مورد توجه قرار گیرد این است که؛ سایت های فلش برای افراد و گروه ها یا شرکت ها و سازمان هایی مناسب است که احتیاج به تبلیغات ندارند و عموم کاربران با آن ها آشنا هستند مانند خوانندگان، سیاست مداران، بازیگران و گروه های موسیقی، هتل های معروف، مکان های توریستی.

سایت های مجهز به سیستم مدیریت محتوا (Content Management Systems)

سایت های مجهز به سیستم مدیریت محتوا که در اصطلاح به CMS که مخفف Content Management System است مشهورند، وبسایت هایی از نوع پرتال ها یا سایت های پویا هستند که برای مصارف خاص توسط طراحان حرفه ای یا شرکت های طراحی حرفه ای ایجاد می شوند. تمام مزایا و معایب مربوط به سایت های پویا در خصوص سایت های مجهز به سیستم مدیریت محتوا صدق می نماید.

البته در نظر داشته باشید که سایت های پویا و پرتال ها نیز مجهز به سیستم مدیریت محتوا هستند، اما آنچه که در CMS ها متفاوت است طراحی آن ها و سیستم های مدیریت محتوای آن ها برای مصارف خاص است. از مزایای سیستم های مدیریت محتوا نسبت به سایر سایت های داینامیک می توان به آماده بودن و جامع بودن آن ها اشاره نمود. از این رو اغلب این گونه از سایت ها در کمتر از 3 روز کاری قابل نصب و استفاده هستند. طراحی سایت های CMS مانند خط فراوری یک محصول است و از آنجا که طراح باید نمونه های محدودی را به صورت انبوه فراوری کند سعی در رعایت تمام اصول امنیتی، گرافیکی، موارد مربوط به رنکینگ و امتیاز موتور های جست و جو و سایر موارد مؤثر می نماید.

با توجه به مزیت های آن ها به تمامی افراد، سازمان ها و شرکت هایی که شرایط داشتن سایت های داینامیک را دارند توصیه می شود تا ابتدا به دنبال سیستم های مدیریت محتوای مخصوص به کار خود بگردند و در صورتی که پیدا نشد به طراحی سایت های پویا روی بیاورند.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار: 19 مهر 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: studiomerina.ir شناسه مطلب: 321

به "چند نوع سایت داریم؟!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چند نوع سایت داریم؟!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید