ماش و قمری (شله ماش) ، ترکیب سبزی و طبع مقوی ترین غذای اصفهانی!
به گزارش استدیو مرینا، شله ماش یا شله ماش و قمری یک غذای سنتی شهر اصفهان است. ماش و قمری یک غذای مقوی و سرشار از انواع ویتامین ها و دارای کلیسم، آهن و … است و به معروف است. این غذای مقوی و خوشمزه که بافتی شبیه حلیم دارد را هم با گوشت و هم بدون گوشت برای یا و حتی به عنوان یک مقوی در طول هفته بهره ببرید. در این مقاله از در به آموزش طرز تهیه ماش و قمری می پردازیم و نکات مهم در پخت شله ماش و قمری را با شما در میان خواهیم گذاشت.
مواد لازم برای تهیه شله ماش با گوشت
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
گوشت گوسفند | 200 گرم |
برنج ایرانی | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
ماش | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
کلم قمری | 2 عدد |
پیاز (برای پیاز داغ) | 3 عدد |
سبزی (شنبلیله، مرزه، جعفری و تره) | 300 گرم |
شنبلیله خشک | 1 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به میزان لازم |
نان و ترشی | برای سرو شله ماش |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 30 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت شله ماش: 3 ساعت
مراحل طرز تهیه ماش و قمری (شله ماش)
ماش و قمری اصفهانی را به راحتی می توانید در خانه تهیه کنید و یک غذای سالم، مقوی و متفاوت برای سفره خود تدارک ببینید. برای تهیه این غذای سنتی مطابق مراحل زیر عمل کنید.
مرحله اول: مواد اولیه را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه ماش و قمری اصفهانی، میزان 200 گرم گوشت گوسفندی را به شکل قطعات مکعبی بزرگ خرد کنید. قطعات گوشت را با آب بشویید و در آبکش قرار دهید تا آب اضافه از آنها خارج گردد.
سبزی شله ماش شامل شنبلیله، مرزه، جعفری و تره را پاک کنید. برگ های زرد و ساقه های ضخیم آن را دور بریزید و سبزی را در آب و نمک قرار دهید تا ضدعفونی شوند. سپس چند دور با آب سرد آبکشی کنید و در آبکش قرار دهید و اجازه دهید آب اضافه کاملا از آن خارج گردد.
پوست کلم قمری را جدا کنید و آن را با آب به صورت کامل تمیز بشویید و کنار بگذارید تا آب اضافه آنها خارج گردد. ماش و برنج را پاک کنید و در ظرف های جداگانه بخیسانید.
شما می توانید برای تهیه گوشت گوسفندی، ماش و برنج به صورت و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله دوم: گوشت را بپزید
یک قابلمه با سایز مناسب انتخاب کنید و گوشت را با 3 لیوان دسته دار فرانسوی آب، به طوری که سطح روی گوشت را بپوشاند روی حرارت قرار دهید. حرارت را زیاد کنید تا محتویات درون قابلمه به جوش بیاید. سپس حرارت را کم کنید و اجازه دهید تا گوشت بپزد. برای تهیه ماش و قمری با گوشت، گوشت باید نیم پز گردد.
مرحله سوم: ماش و برنج را بپزید
آبی که ماش و برنج را در آن خیسانده اید دور بریزید. سپس آن را در یک قابلمه دیگر با سایز مناسب ریخته و به میزان دو تا سه برابر میزانشان به آنها آب اضافه کنید. ماش و برنج را به همراه آب روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید.
سپس حرارت را کم کنید، درب قابلمه را بگذارید و زمان بدهید تا ماش و برنج بپزند. می توانید ماش و برنج را در دو قابلمه جدا و به صورت جداگانه بپزید.
مرحله چهارم: کلم قمری را به گوشت اضافه کنید
کلم قمری را که از قبل پوست گرفته و شسته اید با رنده به صورت درشت رنده کنید. کلم قمری را با چاقو به صورت نگینی نیز می توانید خرد کنید. بعد از حدود 1 ساعت و زمانی که گوشت نیم پز شد کلم قمری را به آن اضافه کنید. کلم قمری باید حدود ده دقیقه با گوشت روی حرارت میانه بپزد.
مرحله پنجم: سبزی شله ماش را اضافه کنید
در فاصله ای که کلم قمری به همراه گوشت روی حرارت قرار گرفته است سبزی ها را که از قبل شسته اید خرد کنید. برای پخت حلیم ماش و قمری در این مرحله، سبزی های خرد شده را باید به ترکیب کلم قمری و گوشت روی حرارت اضافه کنید.
بعد از اضافه کردن سبزی همه مواد را به خوبی هم بزنید. محتویات قابلمه باید حدود بیست دقیقه دیگر روی حرارت میانه باقی بماند.
مرحله ششم: ماش، برنج و ادویه ها را به شله ماش اضافه کنید
بعد از گذشت بیست دقیقه ماش و برنج را که در قابلمه دیگر پخته شده آبکش کنید. سپس به دیگر مواد شله ماش اضافه کنید. در همین مرحله از طرز تهیه ماش و قمری، ادویه این غذا شامل نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را به محتویات قابلمه اضافه کنید.
همه مواد را به خوبی مخلوط کنید تا به طور یکدست با هم ترکیب شوند. سپس فرصت دهید تا آب غذا کاملا کشیده گردد و ماش و قمری سفت گردد و به روغن بیفتد.
شما می توانید برای تهیه انواع ادویه شامل نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله هفتم: پیاز داغ را آماده کنید
در فاصله ای که آب غذا کشیده می گردد و شله ماش و قمری جا می افتد فرصت دارید تا پیاز داغ را آماده کنید. برای ، 3 عدد پیاز میانه را پوست بگیرید. پیازها را بشویید و به صورت خلالی درشت خرد کنید.
یک تابه روی حرارت قرار دهید و میزان کافی از روغن را به آن اضافه کنید. بعد از آنکه روغن کاملا داغ شد، پیازهای خلالی را به آن اضافه کنید و روی حرارت تفت دهید. تفت دادن را تا جایی ادامه دهید که پیازها کاملا سرخ و طلایی شوند. دو سوم پیازها را جدا کنید و برای تزئین ماش و قمری کنار بگذارید.
شما می توانید برای تهیه پیاز داغ آماده و روغن سرخ کردنی به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله هشتم: شنبلیله خشک را تفت دهید
به یک سوم پیاز داغ به جای مانده روی حرارت یک قاشق غذاخوری شنبلیله خشک اضافه کنید. پودر شنبلیله را روی حرارت ملایم تفت دهید تا عطر آن بلند گردد، سپس آن را با پیاز داغ ترکیب کنید.
حتما روی حرارت ملایم این کار را انجام دهید که شنبلیله خشک نسوزد. ترکیب پیاز داغ و شنبلیله خشک را به شله ماش اضافه کنید و کاملا هم بزنید تا عطر و طعمشان به خورد شله ماش برود.
شما می توانید برای تهیه پودر شنبلیله خشک آماده به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله نهم: مایه شله ماش اصفهانی را بکوبید
بعد از آنکه مایه ماش و قمری کاملا سفت و آب آن کشیده شد، آن را از روی حرارت بردارید. اگر از گوشت گردن گوسفند استفاده نموده اید، گوشت که کمی خنک شد آن را از استخوان جدا کنید.
سپس با یک گوشتکوب دستی یا برقی گوشت را کاملا بکوبید تا له گردد. بهتر است از گوشتکوب دستی بهره ببرید و این حرکت را به حالت هفت و هشتی انجام دهید.
بافت ماش و قمری باید به صورت حلیم گندم () دربیاید و آنقدر آن را با گوشتکوب له کنید که کش بیاید.
مرحله آخر: شله ماش و قمری را سرو کنید
ماش و قمری شما آماده است. آن را در یک کاسه گود مناسب بریزید و روی آن را با پیاز داغ فراوان تزئین کنید. این غذای خوشمزه و مقوی را با نان، سبزی خوردن یا سرو کنید.
شما می توانید برای تهیه انواع ترشی و نان به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
روش تهیه ماش و قمری بدون گوشت
این غذای سنتی اصفهانی را بدون گوشت نیز می توانید تهیه کنید. پس اگر پرهیز غذایی دارید یا به هر علتی امکان استفاده از گوشت برایتان مهیا نیست اصلا نگران نباشید.
طرز تهیه شله ماش بدون گوشت درست شبیه به درست کردن آن با گوشت است، با این تفاوت که باید گوشت را از مواد اولیه آن حذف کنید. کلم قمری را با ماش و برنج بپزید و سپس همه مواد را با هم میکس کنید. تهیه حلیم ماش و قمری بدون گوشت به مدت زمان کمتری برای پخت احتیاج دارد و زودتر آماده می گردد.
نکات مهم در طرز تهیه ماش و قمری در خانه
- حتما از گوشت گوسفندی برای درست کردن حلیم ماش و قمری بهره ببرید. گوشت گوسفندی به علت چربی که دارد طعم لذیذی به غذا می دهد.
- بهتر است از برنج نیم دانه در تهیه ماش و قمری بهره ببرید. برنج نیم دانه زودتر می پزد و راحت تر پوره می گردد. برنج معمولی ممکن است به خوبی له نگردد و در غذا دیده گردد.
- این غذا باید آب اضافی خود را به طور کامل بکشد و به اصطلاح به روغن بیفتد. پس حتما اجازه دهید تا زمان به روغن افتادن روی حرارت باقی بماند و زود آن را از روی حرارت برندارید.
- پیاز داغ فراوان باعث هرچه بیشتر خوشمزه تر شدن ماش و قمری اصفهانی خواهد شد.
- سبزی ماش و اصفهان احتیاج به ساطوری شدن ندارد. کافی است ساقه ضخیم آنها را جدا کنید و آنها را به دو یا سه قسمت خرد کنید.
- کلم قمری دیرپز است. برای آنکه زودتر بپزد بهتر است آن را به قطعات کوچک تقسیم کنید یا رنده کنید و بعد در تهیه این غذا بهره ببرید.
- از حلیم ماش و قمری به عنوان یک صبحانه مقوی و کامل نیز می توانید بهره ببرید.
- ماش دارای طبع سرد و قمری دارای طبع گرم است. استفاده همزمان از این دو ماده غذایی باعث متعادل شدن طبع ماش و قمری خواهد شد.
- از خواص کلم قمری می توان به بهبود عملکرد سیستم گوارش، تقویت سیستم ایمنی بدن و تقویت سلامت چشم ها اشاره نمود.
فوت و فن های خوشمزه شدن شله ماش
چه کار کنیم تا شله ماش کشدار گردد؟
برای کشدار شدن شله ماش چند ترفند زیر را به کار ببرید:
- از گوشت گردن یا سردست گوسفند بهره ببرید. این قسمت از گوشت بعد از پخت به حالت کشدار در می آیند.
- بهتر است از گوشتکوب دستی برای کوبیدن شله ماش بهره ببرید.
- هنگام کوبیدن مواد ماش و قمری، گوشتکوب را روی سطح مواد به صورت هفت و هشتی حرکت دهید تا غذا کشدار گردد.
سبزی ماش و قمری شامل چه سبزی هایی هستند؟
از ترکیب شنبلیله، مرزه، جعفری و تره تازه به طور مساوی در طرز تهیه ماش و قمری بهره ببرید. فوت کوزه گری این غذا استفاده از شنبلیله خشک است. از شنبلیله خشک حتما بهره ببرید فقط مراقب باشید که میزان زیاد این سبزی غذا را تلخ خواهد نمود. علاوه بر شنبیله از سبزی خشک نعنا، مرزه و ترخون و تفت داده شده در روغن نیز برای طعم دهی بیشتر به غذا می توانید بهره ببرید.
منبع: افق کوروش